Президенти Польщі та країн Балтії висунули Лукашенку вимоги, аби "двері до співпраці залишились відкритими"
Президенти Польщі та країн Балтії висунули Лукашенку вимоги, аби "двері до співпраці залишились відкритими"

2020-08-14 12:23

Президенти Польщі, Литви, Латвії та Естонії закликали білоруську владу припинити застосування сили проти громадян Білорусі, звільнити затриманих протестувальників та припинити подальше їх переслідування, а також почати діалог з народом.

Про це йдеться у спільній заяві лідерів чотирьох країн, інформує "Польське радіо".

«Ми, президенти Польщі, Литви, Латвії та Естонії, як близькі сусіди Білорусі в регіоні, члени НАТО та Європейського Союзу, прагнемо, аби Білорусь була стабільною, демократичною, незалежною та заможною державою», - написали вони.

Президенти закликали білоруську владу до «деескалації напруження і негайного припинення застосування сили проти громадян».

«Ми закликаємо припинити насильство і дотримуватися фундаментальних свобод і прав людини громадянина, включно зі свободою висловлювання, свободою ЗМІ, свободою зібрань та безпекою журналістів», - йдеться у заяві.

Президенти чотирьох країн закликали білоруську владу «негайно почати діалог з білоруським народом, вислухати громадян і гарантувати їм свободу висловлювання».

«Опираючись на досвід наших суспільств, закликаємо організувати національний круглий стіл примирення за участі представників уряду та громадянського суспільства. Ми переконані, що діалог є завжди найкращим шляхом суспільного розвитку, дискусій про реформи та майбутнє Білорусі», - заявили президенти.

Якщо білоруська влада виконає ці вимоги, двері до співпраці з міжнародною спільнотою залишаться відкритими, наголосили лідери Польщі, Литви, Латвії та Естонії.

Президенти запропонували стати посередниками у діалозі білоруської влади та громадян з метою мирного врегулювання ситуації в Білорусі та зміцнення незалежності та суверенності країни.

Просмотров: 0

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!