Палестинсько-ізраїльський конфлікт: США заблокували заяву ООН
Палестинсько-ізраїльський конфлікт: США заблокували заяву ООН

2021-05-13 12:51

США заблокували заяву ООН щодо загострення ситуації між Палестиною та Ізраїлем, заявивши, що вона не допоможе у деескалації.

У заблокованій заяві члени ООН висловили "глибоке занепокоєння з приводу останньої ситуації, що виникла в секторі Газа та закликали до негайного 'припинення бойових дій".

Також ООН вимагала негайного припинення всіх актів насильства, провокацій, підбурювання та знищення та закликала поважати міжнародне право, зокрема щодо між дотримання гуманітарних прав та захисту цивільних осіб.

Як повідомили дипломати журналістам, США пояснили рішення тим, що країна "не бачить, що заява допоможе деескалації".

Для ухвалення рішення під час термінової сесії ООН, необхідний консенсус 15 членів. Раніше США вже заблокували одну заяву організації щодо конфлікту, яка закликала до стриманості та повазі "до історичного статусу кво у святих містах". При цьому державний секретар США Ентоні Блінкен 12 травня закликав Ізраїль та Палестину припинити насилля.

Окрім того, представники Естонії, Норвегії, Франції засудили ескалацію напруженості в секторі Газа, і закликали до деескалації конфлікту.

"Ми засуджуємо обстріл з Гази по цивільному населенню в Ізраїлю, здійснене ХАМАС та іншими мілітаризованими групами, це абсолютно неприйнятно та має негайно зупинитися", — йдеться у спільній заяві країн.

Країни також наголосили, що внаслідок обстрілів з обох боків є велика кількість постраждалих серед цивільних, зокрема дітей, що є "неприйнятним".

 

Що відомо

  • В останній день Рамадану, 7 травня, в Єрусалимі сталися сутички між палестинцями та ізраїльськими правоохоронцями, постраждали понад 200 осіб.
  • На Храмовій горі в Старому місті Єрусалиму вранці 10 травня поновилися сутички між палестинцями та ізраїльськими силовиками, внаслідок чого постраждали сотні осіб.
  • Рада Безпеки ООН скликала 10 травня екстрене засідання для обговорення ситуації в Єрусалимі.
  • 10 травня з Сектора Гази по Ізраїлю було випущено сім ракет, одну з яких ізраїльській армії вдалося перехопити. Проте ЗМІ повідомляють про десятки ракет, які впали в різних містах країни, в тому числі в Єрусалимі.
  • За три доби, які минули від початку конфлікту, постраждали сотні осіб, десятки загинули.
  • МЗС України засудило загострення ситуації в Східному Єрусалимі та Секторі Гази.
  • Палестинський ісламістський рух ХАМАС випустив понад сто ракет по ізраїльським містам. Під обстріл потрапили столиця країни Тель-Авів, а також міста Ашкелон и Ашдод.
  • Ізраїль оголосив надзвичайний стан в місті Лод, що за 20 кілометрів від Тель-Авіву, після зіткнень між арабськими та єврейськими жителями.
  • Палестинський ісламістський рух ХАМАС випустив понад сто ракет по ізраїльським містам. Під обстріл потрапили столиця країни Тель-Авів, а також міста Ашкелон и Ашдод.

Просмотров: 0

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!