ХАМАС відмовився припинити обстріли ізраїльської території
ХАМАС відмовився припинити обстріли ізраїльської території

2021-05-19 09:15

Ісламістське угруповання ХАМАС, яке контролює сектор Гази, відмовилось від перемир’я з Ізраїлем попри пропозиції Єгипту та тиск США.

Інформацію про можливе припинення вогню заперечив один із лідерів ХАМАС Іззат ар-Решек.

 

"Повідомлення ЗМІ протилежної сторони про те, що ХАМАС погодився на припинення вогню в четвер, не є правдою. Жодної угоди або конкретних термінів припинення вогню не було досягнуто", – написав він у своєму Twitter.

Згодом ХАМАС заявив, що завдав нові удари по ізраїльській території. Угруповання повідомило, що ставило за мету вразити бази Військово-повітряних сил Ізраїлю, повідомляє The Times of Israel.

"Бази, на які націлені бригади Аль-Кассама, – це Хатзор, Хацерім, Неватім, Тель Ноф, Пальмахім і Рамон", – йдеться в заяві ХАМАС.

Офіційний представник Армії оборони Ізраїлю Хідаі Зільберман вранці 19 травня заявив, що у військових немає підтверджень того, що ракета вразила будь-яку з їхніх авіабаз. За його словами, в одному випадку снаряд впав у відкритому полі неподалік від бази Тель Ноф поруч із містом Реховот у центральній частині країни.

Раніше ізраїльські ЗМІ повідомляли, що, Єгипет запропонував ввести режим припинення вогню у зоні конфлікту із 6:00 20 травня. Попередньо повідомлялося, що ХАМАС погодився на цю пропозицію.

Що відомо

  • Конфлікт між Ізраїлем і Палестиною загострився 7 травня, коли сталися сутички між ізраїльською поліцією та палестинськими протестувальниками в Єрусалимі. Наразі ізраїльська влада планує виселити палестинців із району Шейх-Джарр у Східному Єрусалимі й віддати ці території єврейським поселенцям. Ці дії палестинці вважають провокацією.
  • 10 травня на Храмовій горі в Старому місті Єрусалиму поновилися сутички між палестинцями та ізраїльськими силовиками, внаслідок чого постраждали сотні осіб.
  • 12 травня Ізраїль знищив будівлю медіацентру в секторі Гази, де розташовувалися офіси декількох центральних ЗМІ Палестини.
  • 13 травня Міноборони Ізраїлю оголосило про мобілізацію 9 тисяч резервістів на тлі конфлікту з Палестиною попри спроби перемовників встановити перемир’я.
  • 14 травня генсек ООН Антоніу Гутерреш закликав до деескалації ситуації в секторі Гази та Ізраїлі та припинення ракетних обстрілів.
  • 15 травня Ізраїль заявив, що піддався ракетним обстрілам з території Сирії та сектора Гази. У зв’язку з цим роботу центрального аеропорту країни Бен-Гуріон обмежили, а всі рейси перенесли в аеропорт Рамон.
  • Лідери палестинського руху ХАМАС закликали Ізраїль відмовитися від ідеї виселення арабів з їхніх будинків у Єрусалимі та звільнити затриманих під час протестів.
  • 15 травня Ізраїль ракетним ударом розбомбив 11-поверхову будівлю в секторі Гази, в якій розташовувалися офіси світових засобів масової інформації, включаючи The Associated Press та телеканал Al Jazeera.
  • У низці європейських міст 15 травня відбулися акції на підтримку Палестини.
  • Рада безпеки ООН 16 травня провела екстрене засідання через загострення на Близькому Сході та закликала палестинську та ізраїльську сторони негайно припинити бойові дії.
  • Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила, що за час боїв у секторі Гази загинули щонайменше 150 палестинських бойовиків, більшість із яких були членами ісламістського руху ХАМАС.

Просмотров: 0

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!