Відкат економіки на 5 років назад: аналітичні центри закликали владу не допустити дефолту України
Відкат економіки на 5 років назад: аналітичні центри закликали владу не допустити дефолту України

2020-03-16 13:45

Провідні аналітичні центри України закликали українську владу вжити ряд кроків напередодні наближення світової кризи через пандемію коронавірусу, перш за все, не допустити дефолту країни.

Про це йдеться в спільному листі економістів Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, Українського інституту майбутнього, Центру економічної стратегії, центру «Ейдос», CASE Ukraine і EasyBusiness.

Як наголошується в листі, дефолт України означатиме відкат економіки країни на 5 років назад.

«Запас міцності дає змогу обслуговувати і погашати борги, а підтримка Міжнародного валютного фонду, Європейського Союзу та інших міжнародних інститутів дає доступ до дешевого фінансування, навіть коли традиційні фінансові ринки закриті. Не скористатися цим - втратити ще майже десятиліття для розвитку країни», - підкреслюється в листі.

Економісти нагадали, що в цьому році Україна має повернути сім мільярдів доларів внутрішнім і майже стільки ж - зовнішнім інвесторам, а оскільки фінансові ринки через найбільшу з 2008 року турбулентність зараз просто закриті для країн, що розвиваються, програма з МВФ має бути продовжена.

Також економісти закликали утримати бюджетний дефіцит у запланованих рамках і сформувати фонд для «гасіння пожеж», включаючи негативні наслідки від падіння світової торгівлі і карантину всередині країни, непередбачені витрати на охорону здоров'я, допомогу з безробіття та оплату лікарняних, порятунок компаній і банків.

Крім того, економісти рекомендують Україні розробити план підтримки економіки, запровадити кредитні канікули і спеціальні кредитні лінії для малого бізнесу, встановити контроль за наданням кредитів пов'язаним особам та можливим виведенням коштів з банків, вжити заходів для мінімізації паніки на фінансових ринках і вести продуману курсову політику.

Просмотров: 0

Все по теме:

ВВП дефолт

Если Вы заметили ошибку, пожалуйста, выделите некорректный текст и нажмите Ctrl+Enter - так Вы поможете нам улучшить сайт. Спасибо!